Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Hogy valóban lovas nemzet legyünk!

Felföldi Zoltán, Lakitelek polgárőr polgármestereA lakiteleki II. Országos Lovas Polgárőr Szemle, Toborzó és Ügyességi Verseny házigazdáját és egyik főszervezőjét, Lakitelek polgármesterét Felföldi Zoltánt kérdeztük a polgárőrségről, a lovas polgárőrökről, és a jövőképről.

 

- Miért tartja fontosnak, a polgárőrséget, a lovas polgárőröket, illetve miért pont Lakitelek vállalta fel ez a szerepet?

 

- Azt gondolom a kormányzat irányvonala is ez, hogy saját magunkról, saját magunknak kell gondoskodni, és a polgárőrségnek az-az alap filozófiája, hogy a saját magukra és a társaikra vigyázó emberek önként, a bűnmegelőzés érdekében tevékenykednek. Ezért tartom fontosnak a polgárőrséget. A polgárőrségen belül és a közbiztonságon belül fehér folt a külterületek, mezőgazdasági területek, tanyák biztonsága, és éppen ez az a fehér folt, amit a lovas polgárőrség ki tud tölteni. Lovas polgárőrökként elsősorban külterületeken, vagy nem állandóan lakott üdülőterületeken járőrözünk. Olyan helyeken, ahol autóval nem jutunk el. Illetve van olyan előnye is a lovas polgárőr szolgálatnak, hogy messzebbre lehet látni, csöndesebben lehet helyszínt megközelíteni, mintha ezt autóval teszi az ember.

 

- Itt kell megjegyeznem, hogy ön polgárőr is.

 

- Valóban, magam is polgárőr vagyok, a Lakiteleki Polgárőr Egyesületen belül, a lovas tagozatnak a tagja. Lakiteleken néhány lovat szerető gazda három évvel ezelőtt belépett a polgárőrségbe. Ketten-hárman, kicsit csodabogarakként részt vettek a polgárőrség munkájában, és akkor két évvel ezelőtt azt mondtuk, ez ne egy elszigetelt dolog legyen a polgárőrségen belül, hanem építsük fel ezt rendszerszerűen. Így a Lakiteleken lóval rendelkező lovas gazdákat megkerestük, hogy a polgárőrségben lóval megerősített járőrszolgálatot adva, rész kívánnak-e venni? Ebből nőtte ki magát az a dolog, hogy mára már húsz fő feletti lovas polgárőrünk van, és így Lakiteleknek egy izmos lovas polgárőr tagozata alakult ki.

 

- Túl vagyunk a II. Országos Lovas Polgárőr Szemlén és úgy néz ki, hogy sikeres lesz ez a rendezvény.

 

Felföldi Zoltán ad interjút a Rádió P-nek- Hát nyugtával dicsérjük a napot, de szervezőként, ahogy közeledünk az est végéhez a drukk, az egyre jobban enged ki. Azért ahhoz, hogy egy ilyen rendezvény sikeres legyen, nagyon sok ember összehangolt munkájára van szükség. Gondolok itt azokra az országos szintű vezetőkre, akik minden támogatást megadtak. Akár Lezsák Sándor úrra, akár Túrós András OPSZ elnök úrra, de gondolok itt azokra az önkéntesekre is, akik szabadidejükben energiájukat nem kímélve dolgoztak, vagy az országban lévő lovas és gyalogos polgárőrökre, vagy a lakiteleki polgárőrökre, lovas polgárőrökre, akik részt vettek a szervezésben. Természetesen itt vannak az önkormányzat munkatársai, az önkormányzat gazdasági munkatársai, akik igaz úgymond fizetett munkaerők, de mégis az egész hétvégéjüket, a nyolc órás munkaidejüket jelentős mértékben meghaladó módon áldoznak erre a rendezvényre. Vannak olyanok, akik nem polgárőrök, nem önkormányzati munkatársak, de mégis külső segítőként itt vannak és segítenek. Ennek a sok emberek az egybehangolt munkája és áldozatkészsége nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre.

 

- Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a megnyitó beszédében kiemelte, hogy jövőre jelentősen emelni fogják a lovas polgárőrség támogatását. Úgy néz ki, van igény erre a tevékenységre és még az állam is támogatni fogja.

 

- Én ezt a következőképpen látom. Nem úgy fogtunk a lovas polgárőr tevékenységbe, hogy odamentünk valahova és kértünk támogatást. Hanem megszerveztük magunkat, és a saját lovainkat, a saját munkaerőnket, a saját szabadidőnket felajánlva beleraktuk egy közösségi célba. Nyilvánvalóan elérkezik egy olyan határ, amikor pusztán pénz nélkül, mindent saját magunk által biztosítva nem lehet tovább menni. Lesz az a határ, amit nem lehet átlépni támogatás nélkül, ha rendszert akarunk építeni, a profivá váláshoz el kell érni, hogy bizony ezekbe forrást is kell belerakni. Úgy látom, hogy Túrós András elnök úrral abban közös nevezőn vagyunk, hogy ő látta, hogy a lovas polgárőrök valamit már teljesítettek, és azt is látja, hogy megérdemlik, és a rendszer továbbfejlesztéséhez szükséges is a támogatás. Kell, hogy a profizmus irányába való elmozdulás érdekébe tegyünk bele forrást, mert úgy gondolom, ezt megérdemli a lovas polgárőrség és megérdemli Magyarország közbiztonsága.

 

- Mik a középtávú tervek?

 

- Folytatni szeretnénk a lovas polgárőrség építését. Egyre nagyobb létszámú tagozatot szeretnénk az Országos Polgárőr Szövetségen belül, mert most még az összes polgárőr létszámhoz képest egy viszonylag alacsony létszámról, két-háromszáz főről beszélünk. Én azt szeretném, ha ez a létszám a jelenlegihez képest jelentősen növekedjen.

 

- Mennyi főre gondolt létszámban? Akár több ezer főre?

 

- Az kívánatos lenne, de lehet ez már a hosszú táv. Két módon gondolkodunk. Az egyik, hogy minél több úgynevezett szabadidő lovast bevonni a polgárőrség kötelékébe, akik egyébként is kimennek a területre, és akkor ne csak lovagolni menjenek, hanem figyeljenek, jelentkezzenek be egy rendszerbe, és a kellemest kössék össze a hasznossal. A másik növekedési potenciál az a fiatalok bevonása, ami már egy hosszabb táv. Mi Lakiteleken, az országban talán egyedüliként, az elmúlt tanévben bevezettük a harmadik osztályban, a délelőtti testnevelési óra keretében, a kötelező iskolai lovas kultúra oktatását a gyerekeknek. Ezt a jövő évben harmadik és negyedik évfolyamra fogjuk kiterjeszteni, amihez hozzáteszem, hogy ez sem jöhetett volna létre a polgárőrség nélkül. Polgárőrök ajánlották fel a lovaikat, a szerszámzatot, az oktató is polgárőr volt. Ha ezt az iskolai lovas oktatást tudjuk folytatni, akkor hosszú távon a több ezres, vagy talán tízezres létszám sem egy álom. Ehhez persze generációváltás szükséges, hiszen évtizedekről beszélünk. Az idei évben Lakiteleken részt vett hatvan gyerek ezen az oktatáson, és jövőre ez újabb hatvannal bővül. Ha ebből néhányan lesznek olyanok, akik lovat tartanak, és később belépnek a polgárőrségbe, ez csak izmosít bennünket. Ha nem csak a lakiteleki hatvan gyerekről, hanem az egész országról és több tízezer gyerekről beszélünk, akkor azt hiszem hatalmas potenciál van ebben, és ha a gyerekekkel megszerettetjük a lovakat, és összekötjük az ifjú polgárőr mozgalommal, akkor ennek a kettőnek a találkozásából, úgy húsz év múlva, egy nagy lovas polgárőr generáció lehet Magyarországon.

 

 

(LoZo, KES)