Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Jó tanácsok, hasznos ötletek

Közlekedésbiztonsági tanácsok –I.

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A látni és látszani elv az őszi-téli időszakban - amikor megváltoznak az időjárási-, látási- és útviszonyok, - kiemelten fontossá válik valamennyi közlekedésben részt vevő számára.

„Látni és látszani”. Hallható az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által 2012-ben indított kampányban. De mit is jelent ez? A gépjárművezetők tisztában vannak azzal, hogy lakott területen kívül mindig, illetve éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett mindenhol be kell kapcsolni a tompított fényszórókat. Miért van erre szükség? Itt jelenik meg a látni és látszani elv. Egyrészt látni mindazt, ami előttünk van, másrészt, hogy minket is jól lássanak. A szlogen valamennyi közlekedési csoportra érvényes.

De miért van jelentősége ennek a kampánynak minden ősszel? Nyáron is közlekedünk sötétben, szürkületkor, azonban a téli időszámítás, valamint az ősz és a tél jellemzői – köd, ború, esőzés, havazás - miatt sokkal hosszabbak azok az időszakok, amelyek már a korlátozott látási viszonyok közé tartoznak. Mindemellett a szlogen második része – a közlekedő és a parkoló gépjárművek láthatósága ‑ is kiemelten fontos.

Sajnos ezen időszakban kiemelt baleseti okként jelenik meg a gyalogosok és a kerékpárosok kivilágítatlansága, valamint a fényvisszaverős ruházat hiánya. Ezért az ő esetükben a „látszani” jelzőnek van kiemelten fontos szerepe, hiszen az egyébként is romló látási viszonyok között a járművezetők nehezebben és később veszik észre a közlekedés legvédtelenebb – kivilágítatlan - résztvevőit.

Az őszi és téli hónapokban – a korlátozott látási viszonyok miatt - a kijelölt gyalogos- átkelőhelyeken közlekedők nehezebben észrevehetőek. Éppen ezért a járművezetők még fokozottabb figyelemmel közelítsék meg a gyalogos- átkelőhelyeket, a gyalogosok pedig csak akkor kezdjék meg az áthaladást, ha meggyőződtek arról, hogy az elsőbbséget megadták a részükre.

A látótávolság csökkenésével a féktávolság is csökken, ezért mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg a sebességüket!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság