Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Szemelvények a hallgatóinktól, olvasóinktól érkezett levelekből, üzenetekből

Az összefogás ünnepe

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Március 15-e idén nem a forradalom ünnepéről szólt. Sokkal inkább az összefogás ünnepe volt az a nap.

 

Március 14-én a tél (reméljük) utolsó támadását hozta idén. Bár az időjósok előre jelezték, talán senki nem gondolta, hogy a tavaszi napok után, a legzordabb téli vihar zúdul az országra.

A vihar autókat temetett be, s az emberek megtapasztalhatták, hogy a természeti elemek nem tesznek kivételt, és velük packázni nem lehet.

Dég talán soha nem élt át ilyen krízishelyzetet, mint a 14-15-én. Lehet arról vitát nyitni, hogy ki mit tett, illetve nem tett, hogy a facebookon, egyéb „orgánumokon” milyen hazugságok hangzottak el, íródtak le, hogy kinek mi volt, vagy lett volna a feladata. Itt, most, nem erről akarok írni. Itt, most, azokról az emberekről szeretnék beszélni, megemlékezni, akik abban a másfél-két napban helytálltak, és segítették a bajba jutottakat, illetve megakadályozták, próbálták megakadályozni a még nagyobb bajt.

Polgárőrként magam is kinn voltam a „Kálozi úton”, illetve a 64-esen. Megdöbbentő volt amikor a faluból kiérve tiszta, száraz utat láttunk, onnan alig 1-2 kilométerre pedig gépkocsik vesztegeltek a hó-falak között.

Vittünk forró teát a bajbajutottakhoz, segédkeztünk a főút zárásában, közben láthattuk azt az összefogást, ami - történjen akármiféle indíttatásból, parancsra, kérésre, önként, vagy kötelességből segített - segíteni próbált az embereken.

Találkoztunk enyingi polgárőrökkel, akik 14-én déltől kinn voltak, és csak 15-e délután indulhattak haza. Rendőrrel, aki másfél napja váltás nélkül tette a dolgát, s amikor leváltották, azt olyanok tették, akik előző nap reggel álltak szolgálatba Budapesten.

 

Lehet-e tanulságokról beszélni? Úgy gondolom, igen. Ady sorai jutnak eszembe, aki azt írta, „Nekünk Mohács kell”.

Tényleg a bajra, az igazán nagy bajra van szükség ahhoz, hogy össze tudjunk fogni? Lehet, hogy igen. Ez szomorú, ám valahol el kell kezdeni. Talán ebből az összefogásból, maradhat egy kevés a hétköznapokra is, és a katasztrófák elmúltával nem kezdünk el egyből széthúzni.

Csak remélni tudom, de azt tudjuk, ugye… a remény hal meg utoljára!