Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Szemelvények a hallgatóinktól, olvasóinktól érkezett levelekből, üzenetekből

Lakiteleki képzés második modul

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A lóval megerősített szolgálatot ellátó polgárőrök oktatása: II. modul

 

Az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata idén, egy 4 modulból álló elméleti és szakmai képzést valósít meg a Lakiteleki Népfőiskolán. Az előzetesen meghirdetett jelentkezési lehetőséggel élve, a Kökényi Egyesület is regisztrált 4 fő részvevőt.

 

A március 23-24-i hétvégén került megrendezésre az év elején indult lovas képzés második része a Lakiteleki Népfőiskolán. Az OPSZ szervezésében lebonyolított rendezvényen ismét lenyűgöző, rendkívül látványos és színvonalas előadásokon vehettünk részt. Mindeközben a hétvége során, a közös estéken nagyon hasznos szakmai vitákat folytathattunk az ország legkülönbözőbb részeiről delegált résztvevőkkel és polgárőr egyesületek lovas képviselőivel, kötetlen és gyakorlatias műhelymunka keretében. Ezeket a beszélgetéseket Dr. Rácz Adrienn, az OPSZ Lovas Tagozatának elnöke személyes jelenlétével koordinálta, segítette.

 

A tapasztalatcserére és az ismeretségszerzésre volt alkalom volt mindkét nap végén 22 és 23-án pénteken és szombaton esténként. Pénteken, az érkezést követően, közös szállásunkon egy ismerkedési est keretében mindenki bemutatkozhatott a megjelent hallgatók között. Számunkra már voltak az I. modulból ismerős arcok is. Megjelentek többek között Hajdúhadház, Szögliget, Méhkerék és Kiskunfélegyháza polgárőr egyesületeinek lovasai, akik a rövid bemutatkozás után beszéltek a lovas járőrözés, a lótartás és a felszerelések használatával kapcsolatos tapasztalataikról. Farkas Róbert településünk polgármestere, mint a Kökényi Polgárőr Egyesület aktív tagja, beszélt lakóhelyünk földrajzi elhelyezkedéséről, érdekességeiről és sajátosságairól, a pécsi Arborétumhoz és a Malomvölgy Parkerdőhöz való közelségéről, valamint arról, hogyan működünk együtt az Önkormányzattal és a helyi Horgászegyesülettel a Parkerdőben kialakított, kökényi halastó üzemeltetésével kapcsolatban. Majd ezt követően, Cseh László egyesületünk elnöke, mint a szolgálati forma iránt érdeklődő egyesület képviselője beszámolt körvonalazódó lovas terveinkről és arról, hogy egy, a közeli Lovardával történő megállapodásban látunk lehetőséget a tartást és ápolást illetően. Továbbá, hogy jelenleg egy fő aktívlovasunk van, aki járőrszolgálatot lát el, a törvényben biztosított oly módon, hogy kísérője lehet nem polgárőr, úgymond civil személy is. Így, mint polgárőr egyedüliként is végezhet bejelentett járőr tevékenységet.

 

Ezek után élénk vita bontakozott ki a polgárőr lovas védő- és egyéb felszereléseinek tárgyában. A nézetkülönbség alapvetően abból adódik, hogy a különböző sport- és egyéb lovasok, hagyományőrzők ruházata, védőfelszerelése és a polgárőr szolgálatot ellátó lovas felszerelése más-más célt és élményt szolgál. Mert, míg az egyik a törvény által egy kevésbé szabályzott szabadidős-sport tevékenység, addig a lovas polgárőr egy közfeladatot ellátó személy, ennek minden jogi és erkölcsi előnyével és kötelezettségével együtt. Dr. Rácz Adrienn elmondta, hogy a témában az OPSZ Lovas Tagozatán belül is markáns véleménykülönbségek alakultak ki, főleg azt illetően, hogy hol lehet az ideális határ az alul és a túlszabályzott viseleti kötelmek között. A kérdés egyelőre még nyitott.

 

Másnap, szombaton egész nap dr. Sótonyi Péter állatorvos anatómus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja volt az előadó, aki a Magyar Lovasszövetség alelnöke is. Sótonyi professzor előadásában bámulatos és számunkra szokatlanul szemléletes módon beszélt a ló anatómiájáról. Érintette a ló szerepét és jelenlétének fontosságát, kiemelve a történelmi és a mai lovasnemzet elkeserítő állapotát is, különös tekintettel arra, hogy a lovak száma hazánkban az elmúlt 80-100 évben - a gépesített mezőgazdaság terjedésével - drasztikus módon csökkent. Hallatlanul lebilincselő és gazdag képi- és videóanyagokkal tűzdelt előadásában néhány óra alatt laikusokként is áttekinthető képet kaphattunk a ló anatómiának elképesztő felépítéséről.

 

A nap végén, néhány szó erejéig tiszteletét tette körünkben Lezsák Sándor, aki többek között a Magyar Országgyűlés alelnöke. Lezsák úr és lánya Anna, nagyon közvetlenül, mint házigazdák látták el a vendéglátó szerepét. Lezsák Sándor köszönetet mondott Sótonyi professzornak, azért, hogy elfogadta az Iskola és az OPSZ felkérését, majd átadta a Lakitelek Népfőiskola úgynevezett Napfény-díját, ami főként, különböző, helyi termelők pálinkáiból összeállított kóstolókból áll.

 

Este Solymosi Bertold, az Ópusztaszeri Nyeregszemle főszervezője és ifj. Zerinváry Szilárd kiképző lovas tartottak fényképes élménybeszámolót hosszú, országhatárainkon is túlnyúló lovas túráikról.

 

Végül vasárnap délelőtt, Somogyi Zsuzsanna sportlovas oktató és díjlovagló tartott előadást a lovaglás első lépéseitől, a tereplovaglás főbb mozzanatain keresztül, a lovas etikettig. Előadásának részeként, a Népfőiskola egyik lófuttatóján dr. Rácz Adrienn segítségével bemutatták az addig elhangzott technikai elemeket a gyakorlatban is. Az élménydús hosszú hétvége kora délután zárult.