Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Szemelvények a hallgatóinktól, olvasóinktól érkezett levelekből, üzenetekből

Változik valami???

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Amikor közeledik az év vége mindig eszembe jut összegezni kell az elmúlt évet. Lehet valamiféle rendellenesség nálam, lehet ösztönösen jön, de én ilyen vagyok.

 

Emlékszem az első évek lendületére, a kezdeti lelkesedésre ami az évek alatt sokaknál fásultsággá, kedvetlenséggé, és sok esetben kilépéssel végződő elkeseredettségbe váltott. Én magam is „leléptem” egyszer, de aztán visszahívtak-visszatértem oda ahova a szívem, az eszem húzott. Vallom, hogy akit kicsit is érdekel a környezete biztonsága, a mindennapok, az akkor is polgárőr marad, ha ne adj Isten kilép a szervezetből.

 

Közel másfél évtized alatt sok mindent megéltek a polgárőrök országszerte. Törvények jöttek és mentek, sokasodó feladatok, szigorodó kötelezettségek, amelyeknek egy részét megértem, támogatom, ám hol vagyunk már attól az időtől, amikor a közbiztonság javítása volt a fő cél? Amikor az az egyszerű állampolgár aki csatlakozott települése polgárőr egyesületéhez tudta mit akar, mit csinál, mire figyeljen?!

Megvallom őszintén kivágta nálam a biztosítékot amikor a katasztrófa-védelmi „kötelezettségünkről” hallottam. Igen, ott voltam tavasszal a „hóhelyzet” idején az úton. Az időjárás nem engedett munkába menni, mentem hát segíteni oda, ahova eljuthattam. Mentem, mert szólított a szívem, az eszem és a barátaim. ÖNKÉNT! Nem kell a „KELL”! Nem szeretem ha azt mondják „MENNI KELL” amikor egy önkéntes szervezet tagja vagyok! Zavar a „parancs”!

Szórakoztat, ugyanakkor bosszant a megyei, országos találkozók menetrend szerinti vállveregetése, kitüntetésáradata, „NAGY ÖLELÉS” felkiáltással a különböző szervezetek közti „jó viszony” hazugsága. Mindeközben a legalsó szinteken, ahol a tényleges munka zajlik, rendfenntartó erőink ki nem állják a civileket (tisztelet a kivételnek). Sokszor persze érthető, hiszen ki szereti ha illetéktelen szemek oda is beláthatnak ahova nem kellene? (sicc!)

 

Itt az év vége, és néhány hónap múlva másfél évtizedes lesz polgárőr szervezetünk. Sok szép és nagyon sok rossz dolgot megéltünk ezalatt. Harcok az elfogadásért, önmagunk, a szándékaink elfogadtatásáért az önkormányzattal, illetve azokkal az emberekkel, településünk lakóival kikért tenni akarunk.

 

Változott valami ezalatt a 15 év alatt? Ha a szervezet és az emberek közötti kapcsolatot nézem, semmi. Legalábbis nem látszik jele. Ha a szaporodó elvárásokat, kötelmeket nézem rengeteg. Sokszor elhangzik régi társaim szájából, hogy nincs értelme, minek teszünk „ezekért az emberekért” bármit, „nem érdemlik meg”. Mégis, éjszakáról-éjszakára megy a járőr, rendezvényről-rendezvényre ott vannak a polgárőrök és teszik a „dolgukat”.

Mert ilyenek vagyunk.