Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Szemelvények a hallgatóinktól, olvasóinktól érkezett levelekből, üzenetekből

Mégis megmarad a polgárőrség

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Rendkívüli taggyűlést tartott 2014. január 29-én a Gödöllői Polgárőr Egyesület, melyen részt vett dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Farkas Imre alezredes Úr, kapitányhelyettes, Kozák László nyugállományú rendőrezredes, rendőrségi összekötő, valamint meghívott vendégként az Ózon-Pajzs polgárőrség elnöksége.

A gyűlés apropóját egy szomorú dolog adta: adminisztratív, anyagi és egyéb okokból az egyesület megszűnésének kimondása.

 

 

Lassan két éve, hogy komoly változások történtek az egyesület életében és vezetésében. Új elnököt és vezetőséget választottak, de ennek bírósági bejegyzése a mai napig nem történt meg. Bár minden szükséges és kért dokumentumot időben és teljes körűen beküldtek a bírósághoz, mindig újabb és újabb igények merültek fel.
Ezen „ex lex” állapot következményeként pályázni sem tudott az egyesület, sem az önkormányzat roppant szerény támogatása sem juthatott el hozzá, tehát a teljes kilátástalanság miatt a működésképtelenség szintjére süllyedtek. Akik még kicsit bíztak, becsülettel ellátták a feladataikat, de sokan, sok éves polgárőr múlttal a hátuk mögött kiléptek, feladták tevékenységüket.

Ezen történettel szinte párhuzamosan a teljes megszűnés és a majdnem tagság nélkül vegetáló H.év. Polgárőrségbe - mely egyesület szintén 15-20 éve tevékenykedett Gödöllőn - megérkezett Bálint István és lelkes csapata, így a taghiány megszűnt. A 2012. november 24-én megtartott taggyűlésen elnökké választották Bálint Istvánt, aki az általa „hozott” Ózon-Pajzs Környezetvédő és Polgárőr Egyesület név alatt hetek alatt működésképessé tette az egyesületet.
Erre a potenciálra a rendőrség és a Művészetek Háza is azonnal szemet vetett, így hamarosan ki sem látszottak a munkából. Közben olyan fejlemények történtek - köszönhetően a mindkét részről új vezetésnek - hogy az addig egymás vérét szívó két egyesület folyamatosan végzett közös munkákat, kisegítették egymást, közös járőrözések, akciók történtek heti szinten.
Ez és a szükségszerűség, valamint a rendőrség és önkormányzat nyomatékos „óhaja” hozta azt a felvetést, hogy „keljen egybe” a két egyesület. Erre mindkét oldalról volt igény, hiszen a két egyesület küzdött a taghiánnyal, nagyobb rendezvényt önállóan egyikük sem tudott segítség nélkül lebonyolítani. Hónapokig tartó baráti és szakmai egyeztetések után (mivel a gödöllői egyesület változásbejegyzése önhibájukon kívül még mindig nem történt meg), az a döntés született, hogy az Ózon-Pajzs polgárőrség égisze alatt folytassák a munkát. Ennek megerősítéseként, folyamatosan léptek át a tagok az Ózonba, élükön az elnökkel. Ennek a folyamatnak volt szomorú befejezése az egyesület megszűnésének kimondása.

A taggyűlésen meghívottként jelen volt az Ózon-Pajzs elnöksége is. A sokak szemében látszó kétkedés miatt az elnök, Bálint István elmondta: "Volt rá 15 évünk, hogy utáljuk egymást, most eljött a közös munka ideje. Mindenkire számítunk, teendő van bőven, mindenki megkapja a számára legjobb, megfelelőbb feladatot, irány előre! Személyesen ismerjük egymást, nincs zsákbamacska, biztosan lesz olyan, ami más az Ózonban, mint az eddig nektek megszokottak, de közös a cél, egy a csónak…,akkor haladjunk!"

Végül a taggyűlés döntött az egyesület tulajdonában lévő eszközök „apportálásáról” az Ózon-Pajzs Polgárőrségbe, így például megjavítása után ismét hadra fogható lesz a kamerás Mátrix-rendszer, mely a körözött járművek kiszűrésének verhetetlen eszköze.


Befejezésül baráti, vidám beszélgetéssel zárult ez a szomorúan kezdődött esemény.