Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Szemelvények a hallgatóinktól, olvasóinktól érkezett levelekből, üzenetekből

Öntudatlan ember a bokor alatt

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Ha valahol erőszakos cselekmény történik, felhördülnek az emberek, hogy valaki tehetne már valamit. Mi vagyunk a valakik… - mondják a polgárőrök.

 

 

Sötét éjszaka van már. Állunk az Érsekkert egyik sűrű bokorsora előtt, ahová csak derengve jut el a kandeláberek fénye. Monoki Péter erős sugarú kézilámpával pásztázza végig a bozótos alját.

- Februárban itt találtunk rá egy tajtrészeg férfira, ha nem látjuk meg, ott fagyott volna halálra – mondja.

A polgárőrök jellegzetes sárga mellényét viselő fiatalember ezen a hétvégén társával, Vers Csabával nagy feladatot vállalt magára: pénteken reggel 6 órától szombat hajnalig járják együtt a bűnügyi szempontból számon tartott pénzintézetek, szórakozóhelyek, parkok, dohányboltok, pályaudvarok környékét.

- Tizenöt éve alakult meg Egerben a polgárőrség, s ebből az alkalomból huszonnégy órás szolgálatot szerveztünk. Tizenöt önkéntesünk járőrözik gyalog, illetve autóval a városban – adja a maratoni közbiztonsági akció magyarázatát Alaxay Viktor, a jelenleg negyvenhárom tagú egyesület elnöke.

Ellenőrzés a dohányboltnál. Vers Csaba és Monoki Péter huszonnégy órás szolgálatot vállalt az évforduló alkalmával. FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN

Annak idején, 1999 januárjában – egy korábbi, ám sajnálatosan zátonyra futott próbálkozás után – tizenkét lelkes helybeli ismét összefogott, s létrehozták a Polgárőrség Eger elnevezésű civil bűnmegelőzési csoportot.

- A semmiből indultunk – utal vissza Kun Frigyes, az akkori elnök. – Mindössze egy mellényünk volt, s a saját pénzünkből tankolt privát autókkal járőröztünk. Lassan megismertek bennünket, s egyre többen is lettünk, fénykorunkban ötven fölött volt a létszámunk. Idővel pályázatokat nyertünk, s támogatóink is akadtak. A kezdetben tapasztalt idegenkedés után kivívtuk a lakosság szimpátiáját, egyre többen fordultak bizalommal hozzánk.

Ez a bizalom mára csak erősödött. A mostani szolgálat ideje alatt is számos kiránduló, szállását kereső turista kért útbaigazítást a polgárőröktől. A piac zsongó forgatagát szemmel tartó rendőrjárőr mellett teljesít szolgálatot Lipovics Gábor és Herger József. Néhány perccel ezelőtt azzal lépett hozzájuk egy járókelő, hogy talált egy mobiltelefont. Már éppen a jegyzőkönyvet készültek felvenni, amikor megcsörrent a készülék, tulajdonosa tárcsázta a saját számát. A helyszínre hívott fiatal lány rövid egyeztetés és ellenőrzés után visszakapta a már-már elveszettnek hitt telefonját, amiért nem győzött hálálkodni.

A legtöbb polgárőrt a segítő szándék hozta a csapatba, így azt a kilenc nőt is, akik a férfi társaikkal egyenrangú szolgálatot látnak el.

- Megtaláljuk a helyünket a csapatban – mondja Derján Ágnes, aki öt esztendeje lépett be az egyesületbe, s volt olyan év, amikor kétszáz órát töltött szolgálatban. - Részt vettem többek között egy elkóborolt 13 éves gyerek keresésében, de ott voltam akkor is, amikor vissza kellett tartani egy véres kezű fiatalembert, aki kivagyiságból betörte a taxiállomás melletti hirdetőtábla üvegét.   

Másnál egy-egy átélt kellemetlenség volt a motiváló tényező. Herger Józsefet a lakótelepi lopások ingerelték fel, neki egyszer a biciklije kerekét lovasították meg. Vers Csaba azt meséli, hogy ilyen esetekben azzal hördülnek fel az emberek, hogy valaki csinálhatna már valamit.

- Mi vagyunk azok a valakik – fogalmazza meg az önkéntes bűnmegelőzők „ars poétikáját”.

S hogy mi mindent csinálnak egy-egy szolgálat idején? Változatos a paletta. Volt már olyan, hogy valaki éjnek idején egy lopott, ruhákkal teli szárítóállvánnyal settenkedett a Széchenyi utcán. Máskor arra figyeltek fel, hogy három „pajkos” kedvű srác üvegszilánkokat dugdos a játszótéri homokozóba, az utolsó darabig kiszedették velük. De extrém esetként emlegetik azt a párt is, akik meztelenül szeretkeztek a Bazilika lépcsőjénél…

- Éjfél után zúdul ránk a pokol – utalnak a hétvégékre. Az unatkozó, illetve a szórakozóhelyekről kiáramló fiatalok – tisztelet a kivételnek - gátlástalanul rajcsúroznak az utcákon, a belvárosi udvarokban és a parkokban. Most éppen egy verekedő társaságot szednek szét az Eszterházy téren, közülük négyen a rendőrségen kötnek ki. Hajnalban a belvárosban és az Érsekkertben találnak egy-egy önkívületi állapotban lévő személyt, s azonnal mentőt hívnak hozzájuk.                 

Akik ez alatt az idő alatt békésen végigaludták otthon az éjszakát, mit sem érzékeltek mindezekből. Voltak azonban „valakik”, akik megpróbáltak gondoskodni a nyugalmukról…

 

* Kivívták a lakosság szimpátiáját, hiszen egyre többen fordulnak bizalommal hozzájuk.

Jelentős a közös szolgálatok megelőző ereje

Az elmúlt évek során szoros és hatékony együttműködés alakult ki a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében a rendőrség szervei és a falvakban szolgáló körzeti megbízottak, valamint a polgárőrség között. A stratégiai partneri kapcsolat megnyilvánul a rendezvények biztosításakor, az eltűnt személyek keresésekor éppúgy, mint a megelőző jellegű közös szolgálatok során: 2012-ben 8278, tavaly pedig 8354 órát járőröztek együtt.

 

Hungarikumnak számít a világban

Két évtizeddel ezelőtt alakultak meg az országban az első, civil kezdeményezésű polgárőr egyesületek, amelyek ma már igazi hungarikumnak számítanak a világban. Az elmúlt húsz évben a megye településein is sorra jöttek létre az önkéntes bűnmegelőző csoportok. Hevesben jelenleg 102 egyesület működik 2825 igazolvánnyal rendelkező taggal. Egerben, Mátrafüreden és Kerecsenden két-két közösség is járőrözik. Az önkéntes bűnmegelőzők 2013-ban összesen 283 ezer 831 órát töltöttek közterületi szolgálatban. Az Országos Polgárőr Szövetség az idei esztendőt a külterületi bűnmegelőzés évének nyilvánította.