Hiba
 • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Színes

Jászberényben ünnepeltek az ország polgárőrei (+fotók)

Jászberényben ünnepelt az ország polgárőreiJászberény adott otthont június 23-án szombaton, a polgárőrök szokásos éves találkozójának. Idén Jász-Nagykun-Szolnok megyét érte ez a megtiszteltetés és tényleg mindent elkövettek, hogy a rendezvény méltó legyen a kilencvenezer polgárőr ünneplésére, ünnepléséhez.

 

 

A hét elején a hőség miatt még piros riasztás volt érvényben, bizony sokak fejében megfordult, vajon meglehet-e tartani az Országos Polgárőr Napot Jászberényben. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek nagy befolyással élnek, ha akarnak valamit, ezt el tudják érni.  Valószínű ez történhetett most is, hisz a szervezőknek – no meg Kolozsi Józsefnek, a megyei polgárőr szövetség elnökének – sikerült elérniük, hogy pont a rendezvényre enyhüljön kissé túlzott meleg, sőt pénteken még egy igazi nyári zápor is hűtötte a hőmérsékletet, a kedélyeket Jászberényben. És ez csak egy példa volt a sok közül, ami bizonyította, a szervezők tényleg mindenre gondoltak, tényleg mindent megtettek a sikeresség eléréséért. Kijelenthetjük sikeresen, magas színvonalon.

 

A rendezvény fontosságát mutatta az is, hogy fontos és prominens személyek tisztelték meg jelenlétükkel nem csak azt az 5-6 ezer polgárőrt, aki a helyszínen volt, hanem mind a kilencven ezret. Megjelent többek között dr. Pintér Sándor belügyminiszter, dr. Kocsis Máté az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti bizottságának elnöke, dr. Hatala József országos rendőrfőkapitány, Habsburg György nagykövet, a Magyar Vöröskereszt elnöke, dr. Paskai László bíboros, Esztergom-Budapest nyugalmazott érseke.

 

Dr. Pintár Sándor: Az állam fogja kifizetni a polgárőr igazolványokatDr. Pintér Sándor belügyminiszter úgy kezdte beszédét, hogy „jó itt lenni”. Mint mondta, azért jó, mert itt rend van, közbiztonság van, jó együttműködni azokkal, akik biztosítják – bizonyos mértékig – az egész országban. Beszédében kiemelte, az új polgárőr törvény egyértelműsíti, hogy csak az Országos Polgárőr Szövetség és a Rendőrséggel való együttműködéssel lehet közterületen a civileknek a közbiztonság javításához hozzájárulni. A most megtartott Országos Polgárőr Nap ennek jegyében lett megrendezve. Mint mondta a rendőrség és a polgárőrség között az együttműködés rendkívül fontos, mondhatni nélkülözhetetlen, hisz ez nem mást jelent, mint az államnak a lakossággal történő szoros együttműködését. Hisz a polgárőrök a lakósságból kerülnek ki, ők tudják, hogy a közrend, a közbiztonság, mennyire érzékeny a saját lakóterületükön, így ennek megfelelően tudnak a rendőrség számára információt adni, a rendőrséggel együttműködve a lakók biztonságát fokozni.

Dr. Túrós András, az Országos polgárőr Szövetség elnöke tiszteletbe polgárőrnek fogadta többek között Pintér Sándor belügyminisztert is, aki a polgárőr igazolványának átvétele után úgy fogalmazott: Ez a cím megtisztelő számomra, kilencvenezer emberrel együtt a hétköznapokban én is a közrend- és közbiztonság javításáért tudok tevékenykedni.

Pintér Sándor többször is megemlítette, nem feledkezett meg arról az ígéretéről, miszerint egymilliárd forinttal fogja támogatnia a polgárőrség munkáját az állam. „Tudjuk és ismerjük az ország gazdasági helyzetét, ennek megfelelően a jelenlegi anyagi támogatás mintegy hétszázmillió forint, amelyet tudtunk tartani. A polgárőröktől nem vont el az állami költségvetés egy fillért se. De nem feledkezem meg arról az ígéretemről sem, hogy, a ciklus végére, 2014-ben egymilliárd forintot meg fogja haladni a költségvetési támogatása a polgárőröknek.”

Pintér Sándor Belügyminiszter megköszönte a mintegy kilencvenezer polgárőr munkáját, és újfent hangsúlyozta a kormány stratégiai partnerként tekint a polgárőrökre.  Kiemelte, a rend és a közbiztonság fenntartására szükség van a polgárőrökre. Ugyanakkor elmondta azt is, nem engednek olyan szervezeteknek, akik rendcsinálás ürügyén rendetlenséget és anarchiát szítanak. Ezért kellett megalkotni és erről szól a 2011-es polgárőr törvény, ezért kellett átszervezni a polgárőrséget. Pintér Sándor elismerte, az átszervezéskor volt egy téves elképzelés, miszerint a polgárőröknek a saját igazolványukat meg kell, hogy vegyék. A belügyminiszter hangsúlyozta, már nem, változtattak ezen az elképzelésen, és a polgárőr igazolványokat az polgárőrök áldozatos munkájához az államnak kell biztosítania.

 

Esküdt tettek a polgárőrökA rendezvény különleges színfoltja volt, hogy közel száz polgárőr ünnepélyes keretek között tett fogadalmat. Igaz többen is voltak a jelenlevők között, akik a mozgalom civil mivoltát érezték megsértve a túlzott katonás alakisággal, vezényszavak (már-már parancsok) kiadásával.

 

Dr. Hatala József országos rendőr-főkapitány beszédében kiemelte a fogadalomtétel fontosságát. Mint mondta, azok az emberek, akik a munkájukra fogadalmat, vagy esküt tesznek, csak akkor tudják tisztességesen elvégezni a munkájukat, ha ezt erkölcsi alapokról, szakmai felkészültséggel, elkötelezettséggel végzik. Hangsúlyozta, meggyőződése, hogy ezen az elváráson nem szabad engedni.  

Dr. Hatala József külön köszönetét fejezte ki a polgárőrök mellett azok családtagjainak is.

 

A megnyitó keretén belül dr. Hatala József rendőr altábornagy országos rendőrfőkapitány és dr. Túrós András, az országos Polgárőr Szövetség elnöke a helyszínen írták alá a szervezeteik közötti új együttműködési megállapodást.

Elismeréseket vehettek át a polgárőrök Jászberényben (képünkön Szenderák Attila, a BPSZ ellenőrzési szolgálat vezetője)

 

A rendezvényen elismeréseket, díjakat, jutalmakat is átadtak.

 

Dr. Hatala József, Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője a Rendőrség és a polgárőrség példaszerű együttműködésének megvalósítása érdekében kifejtett lelkiismeretes tevékenysége elismeréseként dicséretben és tárgyjutalomban részesítette Lőwinger Zoltánt, a Rádió P főszerkesztőjét, Bodrogai Gábort, az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület elnökét, valamint dr. Barnucz Szilviát, az Országos Polgárőr Szövetség Etikai Bizottságának elnökhelyettesét, a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívisvárosért tagját.  

 

A belügyminiszter a bűnmegelőzésben kifejtett áldozatos és önként vállalt munkájukért dicséretben és tárgyjutalomban részesítette:

 • Szenderák Attilát az Újpesti Polgárőrség alelnökét,
 • Kövér Gábort a Tiszafüredi Városi Polgárőrség elnökét,
 • Tóth Istvánt a Jászberény Neszűri Polgárőrség elnökét.

 

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége az Életmentő érdeméremmel tüntette ki dr. Szabados Sándort a Bicsérdi Polgárőr Egyesület tiszteletbeli elnökét, valamint Szórádi Sándort, a Nyíracsád-Őr Egyesület elnökét.

 

Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát kapta:

 

 • Hanek Gábor (Vecsés Települési Polgárőr Egyesület elnöke)
 • Mihalek István (Komlói Polgárőr Egyesület alelnöke)
 • Huszka Józsefné (Újteleki Polgárőrség elnöke)
 • Elek János (Végegyházi Polgárőrség elnöke)
 • Nagy László (Bőcsi Polgárőr Egyesület elnöke)
 • Hegedűs Zoltán (Polgárőrség a Biztonságos Kübekházáért Egyesület elnöke)
 • Szloboda György (Dunaújvárosi Táborállási Polgárőrség elnöke)
 • Eszlinger László (Écsi Polgárőr Egyesület elnöke)
 • Mazács Ferenc (Berettyóújfalui Polgárőrség elnöke)
 • Szucsik János (Heves Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége gazdasági alelnöke)
 • Tóth Imre (Jászladányi Polgárőrség elnöke, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának tagja)
 • Bárdos Zoltán (A Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség és a Lábatlan Város Polgárőrség elnöke)
 • Szarvas Imre (Nagybátonyi Polgárőr Egyesület elnöke)
 • Nagy Károly (Pest Megyei Polgárőr Szövetség volt elnöke)
 • Györei József (Balatonszentgyörgyi Polgárőr Egyesület elnöke)
 • Sinka György (Községi Polgárőrség Szakoly elnöke)
 • Gárdi György (Kölesdi Polgárőr Egyesület elnöke)
 • Könczölné Bernáth Ilona (Vas Megyei Polgárőr Szövetség területfelelőse, Répcelaki Polgárőr Egyesület elnöke)
 • Fodor Gábor (Litér Polgárőr Egyesület elnöke)
 • Horváth József Mátyás (Pacsai Polgárőr Egyesület tagja)
 • Dobos Ágnes (Szigetszentmiklósi Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesület titkára, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége Környezetvédelmi és Karitatív alelnöke)
 • Boda Pál (Nagykun Polgárőrség Kisujjszállás alapító tagja)

 

 

Az eseményen készült fotóink megtekinthetők ide kattintva:

 

 

Balogh Richard László felvételei az Országos Polgárőr Napról