Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Színes

Van eredménye a 100x100 Biztonság programnak (+fotók)

100x100 Biztonság értékelése BalatonmáriafürdőnMajdnem kettőszáz fő vett részt a Balatonmáriafürdőn megtartott 100x100 Biztonság nevű programsorozat második értékelő fórumán, ahol a dunántúli települések eredményeit értékelték. 


 

Mint ismeretes a 100 x 100 Biztonság nevű közbiztonságot elősegítő programot az Országos Polgárőr Szövetség a belügyminiszter felkérésére indította 2013. március 28-án. „Mindezt azért, hogy megsegítsék azokat a településeket, ahol fokozott problémák merültek fel. A program indításakor a kiválasztott települések polgárőr egyesületenként kétszázötvenezer forint vissza nem térítendő támogatást kaptak” – mondta az értékelő konferencia megnyitójaként Markos György, az OPSZ elnökhelyettese. Ismertette a megjelentekkel, hogy a programértékelő első fordulóját Kiskunfélegyházán tartották meg (100 település 100 polgárőrsége című e témáról szóló cikkünk itt olvasható) . Markos György a kiskunfélegyházai értékelést nagyon hasznosnak nevezte, és egyben reményének adott hangot azzal, hogy ez segíteni fog a rászoruló településeknek.

 

Balatonmáriafürdőn értékelték a 100x100 Biztonság programban résztvevő dunántúli egyesületeketA program megnyitójaként Galácz György polgármester, Balatonmáriafürdő polgármestere hangsúlyozta, hogy a közbiztonság javítása a település egyik fontos feladata. Házigazdaként megfogalmazta, hogy meg van elégedve a polgárőrök munkájával, és közösen dolgoznak a település közbiztonságáért.

 

Cseh István, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke Fejér, Komárom-Esztergom, és Tolna megyék eredményeit mutatta be. Elmondta. Tapasztalták, hogy a rendőrök is ugyanúgy kiemelten kezelték a 100x100 programot, mint a polgárőrök, így a rendőrök is több szolgálattal voltak kint a programban szereplő településeken. A 100x100 Biztonság programban szerepelt települések nem csak a polgárőrségtől kaptak több pénzügyi támogatást, de kettő települést kivéve a többieknél az önkormányzatok is több pénzt adtak. A polgárőrök hatékonyabb munkáját segítette a rendőrségtől kapott autók, motorok, és kerékpárok is.

Cseh István kiemelte, hogy a kapcsolatok minden téren javultak, nem csak az önkormányzatokkal, de a településeken működő civilszervezetekkel is. A programon belül az időskorúak védelmét is segítették, mégpedig riasztóberendezéseket átadásával. Komáromban például a határon túli rendőrséggel is felvették a kapcsolatot a polgárőrök, hogy a határon átnyúló bűnözést visszaszorítsák.

Cseh István végül megemlítette, hogy több polgárőr egyesület is jelezte, terepjáró autók kellenének a még jobb szolgálatellátás biztosítása érdekében.

 

Horváth Róbert Zala megyei elnök mutatta be három dunántúli megye programban résztvevő egyesületek eredményeitHorváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a Baranya, Somogy és Zala megyében végzett munkát mutatta be. Mint mondta, jelentős civiltámogatásra és részvételre volt szükség annak érdekében, hogy a program az említett három megyében sikeres legyen. Bevonták többek között a helyi médiákat is, mert tudják, hogy a lakosságot így lehet a legkönnyebben megszólítani.

Horváth Róbert a prezentációban pozitívumként említette ki, hogy a projekt kapcsán több egyesületnél is történtek új tagfelvételek. Komlón például húsz, Pacsán tizenegy fővel sikerült emelni a taglétszámot.  

 

Krúg Gusztáv Vas megyei elnök Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyék eredményeiről tartott egy rövid beszámolót. Mint mondta, olyanokat már nem akar ismételni, amit az előző előadók is megemlítettek, így csak a jövőre nézve emelte ki a sarkalatos pontokat. Elmondta, hogy nem csak az önkormányzatok és a rendőrség, de a katasztrófavédelem is nagyon nagymértékben számít a polgárőrökre. Sajnos a törvényi szabályozás miatt a polgárőrség elveszítette a 18 év alatti tagjait, pedig nagy szükség lenne rájuk, különösen az utánpótlásnál. Az adatokat értékelve elmondta azt is, hogy volt olyan település, ahol a programnak köszönhetően harminc százalékkal több szolgálatot tudtak teljesíteni a polgárőrök. Kiemelte, Vas megyében több olyan polgárőrség is van, ahol az önkormányzat a program kapcsán több pénzügyi támogatást adott. Volt olyan település, ahol négyszázezer forintot kapott. A polgárőrség Vas megyében is igyekezett jobban megmutatni magát. Többek között szórólapokat készítettek, ahol a területileg illetékes polgárőrnek neve, telefonszáma is fel van tüntetve, hogy ezzel is elnyerjék a polgárok bizalmát.

Végezetül Krug Gusztáv ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy az nagyon jó, ha a polgárőrök pályázhatnak majd új szolgálati gépjárművekre, és nagyon jó, ha a polgárőrség kap száz vagy kétszáz autót, de annak csak a cégautó adója is jelentős mértéket fog képviselni.  Tehát már most, jó előre gondolkodni kell majd az OPSZ vezetésének arra, hogy honnan szerez majd erre forrást.

 

Ezután Vereczky András, az AEGON vezérigazgató helyettese kért szót, aki ismertette – mint a legnagyobb lakásbiztosító azt tapasztalták - hogy az utóbbi időkben 12-14 százalékkal csökkent a betörések átlagkára, és ezt az eredményt a rendőrségnek illetve polgárőrségnek tulajdonítják. A lakosság vagyontárgyainak védelme érdekében a biztosító egy új felvilágosító programot hirdet majd meg, amiben a polgárőrségre, mint stratégiai partnerre számítani fog. 

 

A hozzászólások keretén belül először Deák Imre a komlói polgárőrség képviseletében lépett a mikrofon elé, és számolt be az értekezlet előtt az elmúlt időszakban végzett munkájukról, majd Kovács Imre, a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége elnöke beszélt arról, hogy a polgárőrök már e program előtt is nagyon sokat tettek a lakosságért, a közbiztonság javításáért. Kovács Imre példaként hozta fel az Egy Iskola Egy polgárőr programot – ahol a gyerekeken keresztül szólítják meg a felnőtteket -, az önkormányzatokba integrált Társadalmi Bűn- és Balesetmegelőzési programot – melynek egyik munkabizottságában vesz részt a polgárőrség - a Tiszteletet Az Éveknek, Biztonságot Az Időseknek programot – amit a megyei polgárőrök nem csak akciószerűen, hanem egész évben folytatnak – de kiemelte ezt is, hogy a megyei rendőr-főkapitányság jóvoltából benne vannak egy, az áldozattá válást megelőző programban is.

„A jövőre való tekintettel célnak kell kitűznünk törvénymódosítási javaslattal a polgárőrök részére az igazoltatás jogát” – mondta Kovács István, aki szintén sarkalatos pontnak tartotta a rendőrök és polgárőrőrök közötti rádiókapcsolatot, illetve kifogásolta annak hiányát.

 

Peszt Péter Somogy megyei elnök a polgárőröket is sújtó cégautó adó eltörlése mellett érveltPeszt Péter, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgárőr munka elismerése mennyire fontos a társadalomnak, és hogy ezt mennyire egyszerű módon lehet elérni. Például az aki polgárőr, vagy az aki a polgárőrséget támogatja, a helyi rendeletben szabályozottan adókedvezményt kaphat. Van olyan település, aki a polgárőrnek átvállalja a szemétszállítási díját. Az ilyen apró dolgok is sokat számítanak.

Krúg Gusztávhoz hasonlóan Peszt Péter is szóvá tette a polgárőrséget nagymértékben sújtó cégautó adót, és javaslatot tett a rendezvényen részt vevő országos rendőr-főkapitánynak, valamint az OPSZ elnökének, hogy kezdeményezzék a kormánynál annak eltörlését. Mit mondta, ez százötvenmillió forintot jelent, vagyis annyival többet lehetne a polgárőrségeknek leosztani, és akkor kicsit több jutna benzinpénzre.     

 

Papp Károly országos rendőrfőkapitány is értékelte a polgárőrök munkáját. Mint mondta, a közbiztonságot csak egy fajta módon lehet lemérni, mégpedig úgy, hogy meg kell hallgatni mit mond a lakosság, mit mondanak az önkormányzatok, mit mondanak a polgárőrök, milyen a szubjektív biztonsági érzet, ugyani csak úgy lehet azt javítani, ha tudjuk mi a gond, hol kell segítség. Kiemelte: nagyon fontos, hogy a rendőrség és a polgárőrség ezen a téren is egy nyelven beszél. Épp ezért meghatározták a rendőrségnél a szakmai feladatokat, illetve megkérdezték az iskolák, önkormányzatok vezetőit, mit mondanak a rendőrség munkájáról.

„Nekünk rendőrségnek egy feladatunk van: Együttműködni, támogatni, segíteni. Biztos vagyok, hogy csak együtt tudunk sikereket elérni” - mondta Papp Károly. Majd jó tanáccsal is segítette a polgárőrök munkáját: „Nagyon fontosnak tartom, hogy a polgárőrök is hagyatkozzanak a bűnügyi és a baleseti térképre, ami elérhető a rendőrség honlapján. Ezek a térképek az adott helyzeteket mutatják, és ez azért fontos, mert ez is segít a polgárőröknek a szolgálatszervezésben.”

Papp Károly elmondta azt is, hogy folyik a rendőrségen belül kétszáz kerékpár közbeszerzése, és ha az meg lesz, akkor a rendőrök is fognak kerékpáros szolgálatokat ellátni.

 

Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Bizottság elnöke tájékoztatta az értekezlet résztvevőit, hogy az ország bűnmegelőzési stratégiájában meghatározásra került a következő öt év bűnmegelőzési terve. Mint mondta, az együttműködés terén továbbra is várják a polgárőrség segítségét a bűnesetek visszaszorításában, a bűnmegelőzésben, az idősek és gyermekkorúk megsegítésében. Építenek a polgárőrség szakmai tapasztalatára, tudására, az elmúlt húsz év múltjára.

Dr. Hatala József kiemelte, hogy a fiatalságot kell elsősorban megfogni akkor, amikor a bűnmegelőzésről beszélnek, hisz őket kell megtanítani arra, hogy kerülhetik el az áldozattá válást, másik szegmensnek pedig az időskorúak, a rászorulók védelmét emelte ki.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a különböző bűnmegelőzési programokat a Nemzeti Bűnmegelőzési Bizottság anyagiakkal is támogatja, de szabályozásánál fogva az egyesületeknek külön-külön nem adhatnak pénzügyi támogatást.

 

Kovács Imre Vesprém megyei elnök ismerteti az elért eredményeketDr. Túrós András újra megerősítette, hogy a polgárőrök közbiztonság pártiak, és a rendőrséggel kötött stratégiai partnersége töretlen. A katasztrófa- és a környezetvédelem témáját érintve azért felhívta a figyelmet arra, hogy a polgárőrség elsősorban a rendőrség civilszervezete, a bűnmegelőzés az alapvető feladata attól függetlenül, hogy a polgárőrség mást is felvállal.

„A közbiztonság védelme nagyon kitartó munkát igényel és nem biztos, hogy azt kampányokkal védeni – mondta dr. Túrós András, majd hangsúlyozta – viszont a civilszférában, a polgárőrségnél fontosak a kampányok, hogy irányítsuk rá a figyelmet a problémákra.

Az OPSZ elnöke kihasználva az alkalmat felhívta a polgárőr vezetők figyelmét arra is, hogy az ősz közeledte újabb feladatok várnak a polgárőrségre. Az iskolakezdésen már túl vagyunk, de jön a szüret, vigyázni kell a földeken a terményekre, jön október 23-a a megemlékezés napja, a halottak napja, a Mindenszentek napja, aztán már jönnek a karácsony előtti bevásárlási hétvégék, ami megint nagyon nagy feladatot ad minden polgárőrnek. Valamint nem szabad elfeledkezni a hétvégi házak, üdülő övezetek környékének, területének figyeléséről se.

Dr. Túrós András végezetül rávilágított arra, hogy 2014. január 1-től két féle polgárőr lesz. Az egyik az a előre láthatóan ötvenezer polgárőr, akinek már lesz új típusú igazolványa, ők kimehetnek majd közterületi szolgálatba, és lesz egy kb. húszezer polgárőr, akik nem váltották ki az igazolványukat, de ők is tenni akarnak a közösségükért. Mint mondta: a rendőrséggel közösen kitalálják és kidolgozzák, hogy milyen bűnmegelőzési, vagy karitatív tevékenységet végezhetnek. Ezek az igazolvánnyal nem rendelkező polgárőrök katasztrófavédelmi szolgálatot biztos tehetnek majd, karitatív tevékenységet biztos végezhetnek majd, végezhetnek szellemi munkát, iskolákban, idősek otthonában egészen biztos, hogy végezhetnek majd valamilyen szintű felvilágosító munkát, valamint kiemelt feladatot tudnak majd ellátni a Szomszédok Egymásért Mozgalomban is. Ezek pontos letisztázása még hátra van, erről a rendőrséggel még további egyeztetés szükséges.