Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Színes

Siker és elismerés a programindító konferencián

Az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kiemelt, bűnmegelőzési mintaprogramja került kibővítésre szombat délelőtt megtartott konferencián, Budapesten.

 

A 2013-ban elindított „100x100 Biztonság” mintaprogram fő céljai a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése és a jogsértések számának csökkentése volt. A 2013-ban megtartott fórumokon a részt vevők egyértelműen jelezték, hogy a program sikeres és a polgárőrség együttműködése a társzervekkel kiváló.  

A környezeti illetve a társadalmi bűnmegelőzés nemzetközi és magyarországi „jó gyakorlatait” figyelembe véve, a Belügyminisztérium, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és más együttműködési partnereink – kiemelten a rendőrség és az önkormányzatok – kérései, iránymutatásai alapján az Országos Polgárőr Szövetség rendszeresen meghirdet és eredményesen végrehajt bűnmegelőzési programokat.

2014-ben az eddigi eredményes munkának, és kiemelt támogatásoknak köszönhetően, az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács újabb 150 települést von be, így a bűnmegelőzési mintaprogram „250x100Biztonság” néven folytatódik tovább.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a polgárőr egyesületek és a helyhatóságok együttműködése nagymértékben javult és megemlítette, hogy elégedettek a rendőrök és a polgárőrök közös szolgálatában eltöltött óraszámokkal is. Az újonnan bevont 150 település kiválasztásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kiválasztás során megvizsgálták a település elhelyezkedését, az ott mért biztonságérzetet és a lakosság életkor szerinti megoszlását is figyelembe vették.

Tasnádi László a Belügyminisztérium államtitkára beszédében megköszönte az Országos Polgárőr Szövetség polgárőreinek az önkéntes munkáját. Hangsúlyozta, hogy a polgárőrség munkájában a rendőrséggel kialakított együttműködés az egyik legfontosabb, ennek volt mintapéldája a 100x100 elnevezésű mintaprogram, amely jó gyakorlatnak minősült. Hozzátette: a kormány támogatja a programot, és a polgárőrség idén további 200 millió forinttámogatást kap.

Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány a rendezvényen azt mondta, kétségekkel és kérdőjelekkel indult el a program, de több regionális fórum után látszott: "telitalálat" volt, és folytatni kell. Fontosnak nevezte, hogy a rendőrség az önkormányzatok álláspontját is figyelembe veszi, és hangsúlyozta: a települések egyedi helyzetére egyedi válaszokat kell adni és közösen kell kidolgozni a programokat. A 250x100 program 2015 végéig tart.

A „250x100 Biztonság” polgárőr program célja a lakosság biztonságérzetét hangsúlyozottan figyelembevevő, az átlagtól eltérő közbiztonsági kihívásokkal rendelkező településeken (településrészeken) megvalósítható (megvalósítandó) középtávú polgárőr cselekvési célok, illetve prioritások kijelölése, a végrehajtás módjainak meghatározása, kiemelt támogatása és a fejlesztés folyamatos biztosításával hozzájárulni az életminőséget javító közbiztonság fenntartásához. Az Országos Polgárőr Szövetség, a megyei szövetségek és egyesületek hatékony közösségformáló, közbiztonságot fenntartó, biztonságérzetet javító programjainak gyakorlati eredményeivel hozzájárulni az egyenlőtlenségek felszámolásához, a társadalomban elfogadott normák, viselkedési szabályok megismertetéséhez és elfogadtatásához, valamint a polgárőrség népszerűsítése, elismertségének fokozása, a polgárőr egyesületek számának és létszámának növelése.

Hamarosan bővebb szakmai anyaggal és tájékoztatóval készülünk a polgárőrök részére, de addig kattints a „250 x 100 Biztonság” program logójára és nézd meg, hogy a településed szerepel-e benne, illetve megnézheted, hogy a közeledben hol zajlik e mintaprogram.