Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Színes

Új szolgálati autót kaptak az aldebrői polgárőrök

A polgárőrség új Suzuki Vitara terepjárója mellett az önkormányzat által nyert Renault Trafic márkájú kisbusz is felsorakozott az ünnepségre. Wingendorf János polgármester mindkét autót személyesen vette át a kereskedőtől: a kisbuszt a település polgármestereként, a Suzuki Vitarát, a polgárőr egyesület tagjaként, korábbi elnökeként.

 

Mint elmondta, ezek a korszerű járművek jelentősen megkönnyítik a községbeliek életét, illetve a polgárőrök munkáját.

Az eseményen Blahó László, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség Füzesabony Területi alelnöke adta az új szolgálati járművet a helyi önkéntes bűnmegelőző civilszervezet tagjainak. Az Aldebrői Polgárőr Egyesület korábban, 2009-ben kapott egy leadott rendőrségi Lada Nívát, de az idő már eljárt felette.

Az egyesület nevében Krizner Zsolt elnökségi tag azzal a gondolattal vette át az autót, hogy az elmúlt 25 év áldozatos tevékenységének az eredménye. Ebben kivétel nélkül mindenki kivette a részét, különösen vonatkozik ez a már obsitos, a szolgálat alól felmentett polgárőrökre, akiket 2012-ben az egyesület örökös tagjává választott a közgyűlés.

Az 1990-ben alakult egyesület jelenleg 30 fővel működik, tagjai a község belterületén, továbbá a környező szőlőhegyen, erdőkben, szántókon teljesítenek zömmel éjszakai szolgálatot. Ennek is köszönhető, hogy a közbiztonság kiemelkedően jó. Ehhez jelentősen hozzájárul a helybeliek is, akik zömében az 1700-as évek végén behívott sváb telepesek leszármazottai. Róluk mindenki tudja, hogy becsületes, szorgalmas, békeszerető emberek, akik századok óta védik a közösségüket, mint azt Lauka Gusztáv népkutató már az 1870-es években

Leírta: „Éjjelenkint, a lakosság összes számához mérve, 4-8, sőt tizenketten is czirkálnak mint őrök a falu utcáin, éber figyelemmel őrködve a nyugvók vagyona, és személybátorsága felett. Az ilyen szolgálatokat minden egyes lakos tartozik tenni, s a legkisebb zúgolódás nélkül teszi is.”

Nincs ez másképpen ma sem. A bűnmegelőzés kiemelt fontosságú feladata az önkormányzatnak, ezt jelzi az is, hogy a polgárőrség mellett két mezőőr is szolgál a határban. A község főútját, tereit pályázaton nyert korszerű IP-kamerarendszer figyeli. Az egyedül élő, idős embereket házi jelzőrendszer vagy a polgárőrség által juttatott - pánikgombként is működtethető - riasztó rendszer védi. Szükség esetén a SZEM- mozgalomba szervezett szomszédok sietnek a bajbajutott segítségére. A településre vezető utak mentén táblák figyelmeztetik az arra járókat, hogy a községben polgárőrség ás térfigyelőkamera-rendszer működik. Az önkormányzat és a polgárőrség állandó kapcsolatban áll a Füzesabonyi Rendőrkapitánysággal, a körzeti megbízottal, a rendőrjárőrökkel, s a közös szolgálatok révén eredményes lépnek fel a közrend és a közbiztonság védelme érdekében.