Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Színes

Vízi polgárőrök a vizek városában

Az idei szezonban is szelték a habokat a Felső-Dunai Vízi Polgárőr Egyesület tagjai a rendőrséggel és a halőrökkel közösen. A 32 önkéntes bűnmegelőző amellett, hogy a folyók rendjére is ügyel, számos jótékonysági akcióban is részt vesz.

Hat évvel ezelőtt vad motorcsónakosok zavarták a győri kajakosok, kenusok lapátolását hatalmas hullámkeltésükkel. Ennek kapcsán vetődött fel egy hajós baráti társaságban, hogy ők is tehetnének a folyó rendjének fenntartásáért, mint önkéntes bűnmegelőzők. 2010-ben így Perjési Frigyes kezdeményezésére megalakult a Felső-Dunai Vízi Polgárőr Egyesület 14 fővel.

– Azóta számos sikeres intézkedés és mentés van a hátunk mögött – tájékoztatott Rácz Sándor, aki 2015 decembere óta vezeti az egyesületet. – Három éve egy biciklivel vízbe esett kislányt mentettünk ki a Mosoni-Dunából, amikor a Györkőc Fesztivált biztosítottuk. Két éve egy Ausztriából ellopott, 36 millió forintot érő hajót találtunk meg, amit már vízre is bocsájtottak. A szintén lopott utánfutó a parton került elő. De a folyóba borult kajakosok, kenusok is számíthatnak a ránk, ahogy a motorcsónakosok is. Korábban a gönyűi gáton fennakadt csónakot segítettünk kiszabadítani.

Az esetekről általában a rendőrségtől értesülünk, mivel kiváló a kapcsolat a Győri Rendőrkapitányság vízirendészeti csoportjával és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságának Komáromi Rendőrőrsével is. Rendszeresek a közös szolgálatok, de ha mégis egyedül megyünk ki, akkor bejelentkezünk az ügyeleten, hogy tudják: ha baj van, vízen vagyunk, így percek alatt ott tudunk lenni, ahol szükség van ránk.

A rendőrség mellett a horgász egyesületeknek is gyakran segítenek az önkéntes bűnmegelőzők. Miután hozzájuk került a horgászás felügyeleti joga, a polgárőrökkel „halőr kommandót” szervezve igyekeznek kiszűrni a rapsicokat. A vizek szerelmesei viszont nem csak hajózással múlatják szabadidejüket, hanem számos jótékonysági kezdeményezésben vesznek részt.

– Hagyományosan idén is tíz erdélyi gyermek táborozását segítettük, rendszeresen főzünk a siketek és nagyothallók rendezvényein, de volt már példa arra is, hogy mozgássérült lurkókat vittünk hajókázni, amit hihetetlenül élveztek – sorolja a programokat Rácz Sándor. – Természetesen a karácsonyi időszakban is segítünk: a Városháza tornyával megegyező – 58 méternyi – kalácsot és levest osztunk szét a rászorulók között. Emellett sportversenyt is szervezünk 13 iskola diákjainak és a helyi polgárőröknek minden szeptemberben. A Perjési Frigyes Emlékverseny ötletgazdája Farkas József r. hadnagy, aki a Komáromi Rendőrős hivatásos állományú tagja és egyben polgárőr is. Igyekszünk odafigyelni nem csak a vizeken lévőkre, hanem a város többi lakójára is.

Ferentzi Tünde

Fotó: Sebestyén Jenő