Rádió P - A polgárőr rádió - Október 1. az Idősek Világnapja

foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Időkép

Országos Polgárőr Nap

Hatékonyan működik együtt a polgárőrség és a rendőrség Sopronban

Fodor Tamás, a XXII. Országos polgárőr napnak helyszínt adó város, Sopron polgármestere köszöntötte a mintegy ötezer résztvevőt, akik tizenkilenc megyéből érkeztek az eseményre, hangsúlyozta, hogy városukban is hatékonyan működik együtt a polgárőrség és a rendőrség.

Bővebben...:

Polgárőr Akadémia

Polgárőr Akadémia 9

Elégedett oktatók és hallgatók

Bővebben...:

Polgárőr Akadémia 8

Továbbra is kedvenc a kommunikációs tréning.

Bővebben...:

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben rendezte meg először Idősek Világnapja programsorozatát október 1-jén. Azóta hazánkban éppúgy, mint számos országban, rendezvényekkel, programsorozatokkal tisztelgünk ezen a napon a „szépkorúak” előtt.

A rendőrség a Világnap kapcsán szeretné még inkább ráirányítani a figyelmet a 60 év feletti korosztály sérülékenységére, kiszolgáltatottságára, áldozattá válásának fokozott kockázatára. Felelősséget érzünk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az e korcsoporthoz tartozók elkerüljék az áldozattá válást, vagy ha mégis bűncselekményt szenvedtek el, megfelelő segítségben részesüljenek.

A megelőzés szempontjából legfontosabb feladat láthatóvá tenni az áldozattá válás reális kockázatát, és egyben megismertetni az elkerülés, a megelőzés eszközeit, módszereit. Ennek érdekében a rendőrség bűnmegelőzési munkatársai folyamatosan összegyűjtik, rendszerezik, elemzik az áldozati magatartásokat, feltárják a bűncselekmények létrejöttét elősegítő okokat, körülményeket.

Kiemelt hangsúlyt helyeznek a korcsoporthoz tartozók önvédelmi képességének fokozására. Ennek részeként előadásokat tartanak, tájékoztatókat, felhívásokat jelentetnek meg, közvetítik az áldozatsegítő szolgálatok, valamint a civil szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat. Az idős, védtelen emberek esetében alapvető fontosságú a rendszeres segítő célzatú ellenőrzés, a közvetlen és gyors tájékoztatás.

Bűnelemzéseink szerint, az e korcsoporthoz tartozók nagyon sok esetben a részükről felmerülő segítségnyújtás következtében válnak áldozattá. Viszonylag könnyen kötnek ismeretséget, túlzott bizalommal fordulnak az idegenek felé, ezáltal az elkövetők nagyobb nehézség nélkül férkőzhetnek közelükbe. Az otthonukban megtámadottak korábban már valamilyen módon kapcsolatba kerülhettek az elkövetővel, illetve az elkövetői körhöz tartozókkal, akik többnyire utazó árusként, házalóként, alkalmi munkavégzést vállalva jelennek meg az idős ember környezetében. 

Szépkorúak áldozattá, sértetté válásának megelőzéséhez azonban a rendőrség megelőző intézkedései mellett elengedhetetlen az idősekre való fokozott odafigyelés, törődés és társadalmi összefogás!

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es segélyhívó számon!

ORFK Kommunikációs Szolgálat

 

 

Copyright © 2017 Rádió P - Jogában áll hallgatni!  Rights Reserved.