Hiba
  • A sablon ehhez a megjelenítőhöz nem érhető el. Kérjük, forduljon webhelyünk adminisztrátorához.

Színes

Déli határ megfigyelése

Bács-Kiskun megye polgárőrei is részt vesznek a déli határ megfigyelésében.

Augusztus 1. óta napi rendszerességgel teljesítenek szolgálatot nappal és éjjel, nem csak a határmeneti települések polgárőrei. A megye több településén élő polgárőrök is segítik a munkájukat.

A polgárőrök ellenőrzésére dr. Fekecs Dénessel a megyei polgárőrszövetség elnökével indulunk le a déli határhoz. Előtte azonban részt veszünk egy szakmai megbeszélésen, Jánoshalmán, ahol először dr. Vaslóczki Ferenc kiskunhalasi rendőrkapitány, majd pedig maga a megyei elnök számolt be az elmúlt háromnegyed év munkájáról.

Ezt követően a járási polgárőr koordinátorok is elmondták véleményüket. Mindenki első helyen említette a migránskérdést. Ez ugyanis hatalmas feladatot jelent nem csak a rendőröknek, de a polgárőröknek is. Amint azt Fekecs Dénes elmondta, az Országos Polgárőr Szövetség Csongrád és Bács-Kiskun megyékben a határmentén működő polgárőr egyesületek támogatására az ország, illetve a megye mélységi területén tevékenykedő polgárőrei közül, önkéntes jelentkezés alapján megerősítő erőket küldtek. Az államhatárról szóló, törvény ez év július 5.-ével hatályba lépett módosítása értelmében a rendőr a külső határ szerinti határvonaltól, illetve a határjeltől számított 8 km-es sávon belül feltartóztathatja a Magyarország területén jogellenesen tartózkodó külföldit, és az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény legközelebbikapuján átkísérheti, kivéve, ha bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel.

Ez év augusztus elseje óta a 8 km-es határsávban lévő települések polgárőr egyesületei egy intézkedési terv alapján közvetlenül és koordináltan vesznek részt az országhatár védelmében. A mélységi területeken működő polgárőr egyesületeknek is fontos szerep jut, mert szolgálatuk során kiemelt figyelmet kell fordítaniuk azon személyekre, akik láthatóan nem törvényesen tartózkodnak az adott területen. A határ menti települések polgárőr egyesületeit erősítik Csongrád megyében az ország, Bács-Kiskun megyében pedig a megye belső területéről érkező polgárőrök, akik a helyi polgárőr egyesület tagjaival együtt látnak el szolgálatot. A polgárőrök a rendőrökkel közösen is szolgálnak, de ha erre nincs lehetőség, úgy a migrációval érintett határ menti települések közigazgatási területén a rendőri, illetve határrendészeti szervek útmutatásai szerint, velük kapcsolatot tartva tevékenykednek, tette hozzá Fekecs Dénes.

Az illegális migrációval érintett határszakaszokon a polgárőrök elsősorban járőr- és figyelőszolgálatot látnak el. A feltehetően illegális migráns személyek észlelése esetén haladéktalanul jelzést adnak a rendőrség (határrendészeti kirendeltség) ügyeleteire. A polgárőr a szabálysértés, bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt felszólíthatja cselekményének abbahagyására, cselekményét megakadályozhatja. Kizárólag bűncselekmény, vagy tulajdon elleni szabálysértés elkövetése esetén tarthatja vissza a tetten ért személyt, akit át kell adniuk a hatóságnak.

Jánoshalmáról együtt indulunk el a tompai polgárőrökkel, Vezdán János elnökkel, Maruzsa Ferenccel és Földi Sándor Andrásnéval, akik ezúttal a kömpöci egyesület két tagjával Gombos Mónika elnökkel és Kónya Lászlóval látnak el közös szolgálatot. Az OPSZ által jóváhagyott intézkedési terv alapján, nyújtanak segítséget úgynevezett „vendégpolgárőrként” több határ menti egyesületnek, tájékoztatott Gombos Mónika. Mi más egyesületekkel együtt jelentkeztünk szolgálat teljesítésére. Az elmúlt időszakban három településen: Kelebián, Tompán és Hercegszántón is adtunk közös szolgálatot. Mindig előre leegyeztetett időpont alapján jövünk, vagy nappalra, vagy éjszakára, és megbeszéljük azt, hogy hol találkozunk a helyi polgárőrökkel. A szolgálat megkezdésekor eligazításon veszünk részt, utána megyünk ki a területre.

Feladatunk elsősorban a figyelés, hogy észlelünk-e gyanús személyeket. Vagy saját, vagy a helyi egyesület gépjárműjével közlekedünk. Mi még nem találkoztunk migránsokkal, de a helyiek mondták, hogy az egyik kelebiai polgárőr az erdőben találkozott egy migráns csoporttal. Amikor meglátták, akkor menekülni akartak, de rájuk szólt, hogy álljanak meg és maradjanak ott, ahol vannak. Mivel a polgárőrök felmatricázott szolgálati autóval voltak, amin rajta volt az európai zászló, megnyugodtak, leültek és megvárták, míg kijöttek a rendőrök, akik intézkedtek velük kapcsolatban. Mónika kilenc éve polgárőr, két éve pedig az egyesület elnöke. Tizenkét órás műszakban ápolónőként dolgozik, így nem probléma számára az éjszakai szolgálat sem. Családja még nincs, így könnyebben tud vállalni feladatokat.

A Kelebiai Határrendészeti Kirendeltségnél megtudtuk, hogy a migránsok egy újfajta trükkel is próbálkoztak átjutni a határon. Külföldről szénport hoznak be vasúti szerelvényeken, és abban rejtőzködnek el. A több mint tíz vagonból álló egyik szerelvény utolsó két kocsijában rejtőzködés nélkül tartózkodtak, így őket hamar el tudták fogni a határrendészet tagjai, akik az egész szerelvényt átvizsgálva a szénporba bújva további migránsokat találtak, akikkel szemben az előírások szerint intézkedtek. A rendőrök két embercsempészt is elfogtak Kelebián a napokban. Egy autóban huszonhárom migráns tartózkodott.  Az M5-ös autópálya felhajtójánál is sikerült megállítani egy embercsempészt. Ez pedig az bizonyítja, hogy még mindig vannak olyanok, akik így próbálkoznak bejutni Magyarországra. Arról, hogy mennyiért vállalnak ilyen fuvarokat, nincs biztos számadat. Akadnak olyanok, akik előre fizetnek, de olyanok is, akik csak a célállomás elérése után adják át a pénzt. A migráns helyzet a tompai lakosság összes rétegére jelent feladatot. Nekünk, polgárőröknek pedig különösen, osztotta meg velünk véleményét Vezdán János elnök. Akinek sikerül a kerítésen átjönni, az megjelenik településünk bel vagy külterületén, és igyekeznek minél gyorsabban továbbhaladni. Természetesen nem Magyarország a célállomásuk, hanem valamelyik nyugati ország. Nekünk már az OPSZ felhívása előtt feladatunk volt a határrendészettel közös járőrözés. Azóta a szolgálatok számát megnöveltük, és próbálunk minél több polgárőrt bevonni a szolgálatba. Külön öröm számunkra, hogy a megye más településiről is jönnek segíteni a munkánkat. Őszintén meg kell mondani, hogy mostanában nem találkoztunk migránsokkal. Az elmúlt év azonban nagyon erős volt. Amíg nem volt kerítés, tömegesen jöttek. Azóta sikerül a nyolc kilométeres területen belül elfogni őket. Nem csak önálló, de közös szolgálatot is adunk a rendőrséggel. Mivel sokan dolgoznak közülünk, inkább a nyugdíjasokra tudunk támaszkodni. Extrém esetet nem tudnék mondani, mert nekünk az a tapasztalatunk, hogy a felszólításokra mindig megálltak, vagy előjöttek a búvóhelyükről. Érdekes, hogy a migránsok között vannak olyanok, akik alig várják, hogy hivatalos személlyel találkozzanak. Egy ilyen eset volt az, amikor egy este a művelődési ház mellett egy idegen személyt láttak a polgárőreink. Rögtön kiderült, hogy nem magyar állampolgárról van szó. Az illető megmutatta, hogy az iskola udvarán vannak a társai, akik között volt egy kisgyerek is. Előkerült a család és örültek annak, hogy rájuk találtak és enni, inni kaptak.

Magyarország Szerbiával 173,8 km hosszan határos. Kübekházánál található a hármas határtól (magyar- szerb-román) kezdődően a Tisza folyóig 15,9 km, majd Röszkétől Hercegszántóig további 157,9 km határszakasz. Csongrád megye területén 61,1 km, Bács-Kiskun megyében pedig 112,7 km hosszan húzódik az államhatár. A határtól számított 1-9 km mélységben az alábbi megyei települések találhatóak: Kelebia, Tompa, Csikéria, Bácsszőlős, Kunbaja, Bácsalmás, Madaras, Katymár, Bácsborsód, Gara, Bácsszentgyörgy, Dávod, Hercegszántó.

A határ menti települések döntő többségét felügyeli polgárőr egyesület.

Augusztus 1-től szeptember 20-ig a megyéből negyvennégy egyesület 233 polgárőre vett részt a járőröző, figyelő munkában, melynek során 5009 óra szolgálatot teljesítettek.

Szentirmay Tamás