Hőszigeteljünk hőhídmentesen!

Hőszigetelés

Egy ház felépítésénél mindig nagyon fontos, hogy jó energetikai tényezőkkel rendekezzen, és problémamentes legyen az üzemeltetése.
A hőszigetelés az egyik elég fontos tényező, ami mindezekre jelentős hatással lehet, ugyanis egy jó hőszigeteléssel rengeteg energiát és így pénzt spórolhatunk hosszú távon.
Hőszigetelés készítésekor nem csak arra kell ügyelni, hogy megfelelően, a technológiai elvásárok szerint legyen felrakva, rögzítve a szigetelés, hanem arra is, hogy hőhídmentes legyen.

Nézzük csak, hogy mi is az a hőhíd.
A ház hőszigetelésénél arra kell törekedni, hogy a ház külső burka minden egyes pontján egyforma hőszigetelésű képességű szigeteléssel legyen az szigetelve, azaz ne maradjon ki semmi a szigetelésből. Ennek hatására a ház egyenletesn fog télen áthűlni, nem lesznek olyan felületek, amelyek hidegebbek lennének egy másiknál.
Viszont ha valahol mégis kimarad a hőszigetelés, akárcsak egy fél tenyérnyi felületen is, ott úgynevezett hőhíd fog kialakulni. A hőhídnál télen jobban lehűl a ház belső felülete, és páralecsapódás alakul ki a hőmérségklet különbség hatására. Sőt, a pára hatására pedig a penészesedés is beindulhat. Ezt meg ugye senki sem szeretné, pláne egy új házban!

Megosztás